Vijf tips voor meer eenheid in je interieur

Is jouw huis rommelig? Of is jouw huis een mix van stijlen en kleur? Wil je nu wel eens wat meer eenheid in je interieur? Eenheid in je interieur zorgt voor rust en overzicht.

Om eenheid in jouw interieur te creëren, kun je werken met drie belangrijke onderdelen: kleur, structuur en vorm. Door deze onderdelen te mixen en matchen zorg je voor een persoonlijk interieur en tegelijkertijd een samenhangend geheel.

Met onze vijf tips breng je rust en meer eenheid in je interieur. Het lijkt heel eenvoudig, maar er zijn slechts een paar stappen om tot een rustig interieur te komen. En natuurlijk niet vergeten op te ruimen! Alles wat niet past bij de keuzes die je maakt, ruim je op, geef je weg of verkoop je.

Vijf tips voor meer eenheid in je interieur

  1. Kleur. De kleurkeuzes die je maakt, hebben een grote invloed op hoe een interieur aanvoelt. Om meer eenheid te creëren, kan je gebruik maken van de 60-30-10 regel. In dit geval kies je drie kleuren uit. De eerste kleur gebruik je voor 60% in de ruimte. Dit is je primaire kleur. De tweede kleur is de secundaire kleur en gebruik je voor 30% en de laatste kleur is een accentkleur en gebruik je voor 10% in de ruimte.
  2. Structuur. Kies maximaal drie materialen die mooi op elkaar aansluiten. Maak combinaties van materialen die goed samen gaan, bijvoorbeeld natuurlijke materialen zoals hout, steen en beton. Of een combinatie van natuursteen. Te veel verschillende materialen zorgt voor onrust, dus gebruik bijvoorbeeld niet verschillende soorten hout door elkaar.
  3. Vorm. Met vormen kan je meer dan je misschien verwacht. Kies bijvoorbeeld voor strakke lijnen, zoals een strakke bank, rechte lijnen op de vloer in vorm van planken of tegels en een strak kleed. Of gebruik juist organische vormen met een ronde poef, een organische tafel en ronde kussens.
  4. Herhaling. Herhaling zorgt voor eenheid en rust. Trek de keuzes die je maakt door in alle ruimtes, ook de buitenruimte. Ga je voor organisch? Gebruik dan van de voordeur tot boven en in de tuin deze vorm door
  5. Opvallen. Om te voorkomen dat je het gevoel hebt in een showroom of aflevering van VT Wonen te belanden, zorg ook voor opvallende elementen. Maak gebruik van meubels, kleur of kunst die net een beetje uit de band springen. Een antieke kast in een modern interieur, grote planten of verf bijvoorbeeld de raamkozijnen in een opvallend patroon

Hoe voer je deze stappen uit

Het klinkt heel makkelijk, maar hoe voer je dit nu stapsgewijs door? En waar begin je?

  1. Kijk welke kleuren je in je interieur al hebt. Wil je deze veranderen? Of hou je de basiskleur en ga je op zoek naar een mooi basispalet
  2. Welke structuren heb je nu? En welke wil je houden? Structuren die er niet bij passen (bijvoorbeeld ander kleur hout van een meubel of een stalen tafel) verkoop je op marktplaats. Geef het een nieuw leven
  3. Hetzelfde doe je met vormen. Welke vormen wil je behouden? En welke dus niet. Deze berg je op of verkoop je
  4. De accessoires die passen binnen de kleur, vorm en structuur hou je. De rest (alleen wat je écht wilt bewaren) berg je op of verkoop je.

Ga aan de slag en verf waar nodig, koop nieuw meubelstukken indien nodig en decoreer alles. Vul aan met nieuwe items, accessoires en eventueel planten.

Vind je het nog steeds lastig? Roep dan onze hulp in! Boek je gratis afspraak voor een kennismaking en wij helpen je op weg.